Re-desigen van een website of webshop in een aantal stappen

Nebian Vos

Als je een website of webshop hebt, kan het soms noodzakelijk zijn om deze te herontwerpen. Misschien is de huidige website of webshop niet meer up-to-date of voldoet deze niet aan de verwachtingen van je doelgroep. In deze blog wil ik je laten zien hoe je jouw website of webshop in een aantal stappen kunt herontwerpen.

  • Bepaal de doelstellingen: Voordat je begint met het herontwerpen van je website of webshop, is het belangrijk om duidelijke doelstellingen te hebben. Wat wil je bereiken met het herontwerpen van de website of webshop? Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid, het verhogen van de conversie of het aanpassen van de huisstijl.
  • Analyseer de huidige website of webshop: Voordat je begint met het herontwerpen, is het belangrijk om de huidige website of webshop te analyseren. Welke elementen werken wel en welke niet? Wat zijn de knelpunten? Welke informatie is relevant voor de doelgroep? Door de huidige website of webshop te analyseren, kun je gerichter aan de slag met het herontwerp.
  • Maak een moodboard: Een volgende stap is het maken van een moodboard. Hierin verzamel je inspiratie voor de nieuwe huisstijl, kleuren, typografie en beeldmateriaal. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een Pinterest board of in een digitale map. Hierdoor kun je een beeld vormen van hoe de nieuwe website of webshop eruit moet gaan zien.
  • Maak wireframes: Nadat je een beeld hebt van hoe de website of webshop eruit moet gaan zien, kun je wireframes maken. Dit zijn schetsen van de verschillende pagina's van de website of webshop. Hierdoor kun je gericht aan de slag met het ontwerp van de website of webshop.
  • Ontwerp de website of webshops op: Wanneer je de wireframes hebt gemaakt, kun je aan de slag met het ontwerpen van de website of webshop. Hierbij kun je gebruik maken van de inspiratie uit het moodboard en de wireframes als leidraad. Het is belangrijk om te zorgen dat de website of webshop een consistente uitstraling heeft en dat deze aansluit bij de doelstellingen die je eerder hebt bepaald.
  • Test de website of webshop: Voordat je de website of webshop live zet, is het belangrijk om deze grondig te testen. Controleer of alles werkt zoals het hoort en of er geen fouten zijn. Laat ook anderen de website of webshop testen om te zien of deze aansluit bij de verwachtingen van de doelgroep.
  • Maak de website of webshop live: Als alles werkt zoals het hoort, kun je de website of webshop live zetten. Dit doe je door de DNS van je domeinnaam te wijzigen naar de server van je hosting provider. Hierdoor wordt jouw website of webshop zichtbaar voor iedereen die de domeinnaam intypt in de browser.
  • Voer regelmatig updates uit: Zodra de website of webshop live is, is het belangrijk om regelmatig updates uit te voeren. Dit kan zowel voor de gebruikte software als voor de content van de website of webshop. Hierdoor blijft de website of webshop up-to-date en aansluitend bij de verwachtingen van de doelgroep.

Door de stappen van doelstellingen bepalen, analyseren van de huidige website of webshop, maken van een moodboard, wireframes, ontwerpen, testen en live zetten, kun jij jouw website of webshop herontwerpen. Nebian kan je helpen bij het herontwerpen van jouw website of webshop, zodat je deze snel en efficiënt kunt aanpassen aan de verwachtingen van je doelgroep.